Merks Advies – Inzicht in sociale zekerheid

Veelgestelde vragen

Ik wil een eigen bedrijf starten, hoe moet ik dat aanpakken met betrekking tot het UWV?
Wanneer je wilt starten als zelfstandige (zzp’er) zul je meerdere opdrachtgevers moeten hebben, een VAR moeten aanvragen bij de Belastingdienst en jezelf verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Dit laatste kan ook bij het UWV. Neem altijd contact op met Ingrid Merks-Metz voor een goede start als zzp’er.

 

Kan ik ook als zzp’er starten met een uitkering WAO/WIA of WW?
Ja dat kan maar daar zijn wel regels aan verbonden die strikt moeten worden nageleefd zodat de uitkering geen gevaar loopt.

 

Ik heb een gedeeltelijke WIA/WAO uitkering. Mag ik bijverdienen?
Dat mag maar wanneer u te veel gaat verdienen kan dit leiden tot blijvende korting van het arbeidsongeschiktheidspercentage en uw uitkering.

 

Ik wil als werkgever een nieuw personeelslid aannemen. Deze vrouw heeft een gedeeltelijke WIA/WAO uitkering. Waar moet ik als werkgever rekening mee houden?
Er zijn diverse regelingen van toepassing, subsidies, het risico van ziekte kan de eerste vijf jaren nog door het UWV worden gedragen. Het is dus verstandig om u als werkgever goed te laten voorlichten zodat u niets misloopt want elke subsidie moet worden aangevraagd.

 

Mijn bedrijf heeft looncontrole gehad en nu blijkt uit het looncontrolerapport dat er in het kader van de Verzekeringsplicht een correctie wordt opgelegd. Ik zou als werkgever freelancers hebben ingehuurd en nu merkt het UWV deze freelancers aan als werknemers. Wat heb ik fout gedaan?
U had als werkgever van te voren moeten constateren dat u te maken had met “echte” zelfstandigen. Dit had u kunnen doen door deze mensen naar hun VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) te vragen. U was dan gevrijwaard van naheffingen.

Op dit moment zou de zaak bekeken moeten worden om te onderzoeken of bezwaar maken tegen de beslissing van het UWV zinvol is. Ingrid Merks-Metz van Merks Advies kan u hierbij van dienst zijn.

 

Ik heb als directeur/grootaandeelhouder niet de meerderheid van aandelen maar samen met 3 andere aandeelhouders wel de leiding en gezag over het bedrijf. Ik wil geen werknemerspremies betalen. Kan dit?
Ja, dat is mogelijk. In een persoonlijk gesprek met u en de overige aandeelhouders kan Ingrid Merks-Metz u informeren over de beste oplossingen voor uw bedrijf en uw persoonlijke situatie.

 

Moet ik als werkgever kiezen om Eigen Risico drager te worden voor de nieuwe periode van 10 jaar of is het beter om in het publieke bestel te blijven?
Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden en erg afhankelijk van de specifieke situatie van uw bedrijf. Ingrid Merks-Metz maakt graag een afspraak met u om bij uw bedrijf de zaak te bekijken.

 

Is het hebben van een verzuimprotocol nu echt noodzakelijk als bedrijf, ook al heb je maar vijf werknemers?
Ja, het is altijd goed om duidelijkheid te verschaffen, zowel voor uw werknemers als voor uzelf als werkgever. Dat kan pas als zaken goed op papier staan en duidelijk en helder worden gecommuniceerd naar werknemers. Ingrid Merks-Metz kan u hierbij helpen.

 

Niet gevonden wat u zocht? Neem contact op.